Terug
Hartige kerstkrans
Informatie
- aantal : 6 personen
- bereidingstijd : 45 minuten
- wachttijd : 40 minuten
- menugang : voor
Benodigdheden

1-2 sjalotten

3 tenen knoflook

250 g venkel

20 g roomboter

120 g rustiek desembrood

110 ml melk

Circa ¾ zak geroosterde gezouten pistachenootjes

30 g peterselie

1 sinaasappel

600 g rundergehakt

1 ei

Zout en peper

1 pakje roomboterbladerdeeg

1 eidooier

Bloem voor uitrollen

 

Vijgencompote:

1 kleine sjalot

15 g boter

Stukje sinaasappelschil

1 takje rozemarijn

2 verse vijgen

3 el dipolie balsamico

1 potje vijgenchutney

 

Extra nodig: rasp, deegroller, bakpapier, bakkwast, verschillende formaten uitstekers in stervorm, keukenpapier

Bereiding
Hartige kerstkrans

Verwarm de oven voor op 200°C.

Pel en snipper de sjalotten. Pel en hak de knoflookteentjes fijn. Snij de venkel in fijne blokjes.

Verhit de boter in een koekenpan en fruit de sjalotten, knoflook en venkel tot ze zacht zijn.

Snij het brood in kleine blokjes. Leg deze in een grote kom en schenk de melk erover.

Meng de zachte groenten met het brood en laat afkoelen. Hak de peterselie fijn en meng het door het broodmengsel. Rasp de helft van de sinaasappelschil erboven. Kneed tot slot het gehakt en het ei erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Leg 8 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 18 bij 60 cm.

Klop de eidooier los met een klein scheutje water. Pel de pistachenootjes tot 85 g nootjes gepeld zijn en hak ze grof. Bestrooi het bladerdeeg met de gehakte pistachenoten en laat aan de lange kant van

het deeg 3 cm van de randen vrij. Maak een lange rol van het gehaktmengsel op het deeg. Vouw het deeg om het gehakt heen en plak de randen goed vast met eidooier. Vorm op het bakpapier het gevulde deeg voorzichtig tot een krans en leg het met bakpapier en al op de bakplaat. Bestrijk met eidooier. Steek met de sterretjessteker sterretjes uit het overige deeg en plak ze op de kerstkrans. Bestrijk ook de sterretjes met eidooier. Bak de krans 35-45 minuten in de voorverwarmde oven. Dep het eventuele uitgelopen braadvocht op met keukenpapier. Serveer de krans op een mooi bord. Snij de kerstkrans aan tafel aan en serveer de compote erbij.

 

Vijgencompote:

Pel en snipper de sjalot. Verhit de boter in een steelpan en laat de sjalot met de sinaasappelschil en rozemarijn 2 minuten fruiten. Snij de vijgen in partjes en voeg ze toe. Bak tot ze zacht zijn. Blus af met de balsamicoazijn. Voeg de vijgenchutney toe en warm even, maar kook het niet meer. Laat afkoelen. Verwijder voor het serveren de sinaasappelschil en rozemarijn.

 

Tips:

Het uitrollen en uitsteken van het deeg werkt het beste als het net is ontdooid. Laat het niet te warm en dus te zacht worden.

Het is even een klusje om het deeg te rollen en netjes om de vulling te vouwen, maar dit kan je prima een dag van tevoren doen. Neem lekker de tijd.


Informatie
- aantal : 6 personen
- bereidingstijd : 45 minuten
- wachttijd : 40 minuten
- menugang : voor
Benodigdheden

1-2 sjalotten

3 tenen knoflook

250 g venkel

20 g roomboter

120 g rustiek desembrood

110 ml melk

Circa ¾ zak geroosterde gezouten pistachenootjes

30 g peterselie

1 sinaasappel

600 g rundergehakt

1 ei

Zout en peper

1 pakje roomboterbladerdeeg

1 eidooier

Bloem voor uitrollen

 

Vijgencompote:

1 kleine sjalot

15 g boter

Stukje sinaasappelschil

1 takje rozemarijn

2 verse vijgen

3 el dipolie balsamico

1 potje vijgenchutney

 

Extra nodig: rasp, deegroller, bakpapier, bakkwast, verschillende formaten uitstekers in stervorm, keukenpapier

Deel