Terug
Gekarameliseerde witlof stampot met pulled pork
Informatie
- aantal : 4 personen
- bereidingstijd : 0 minuten
- wachttijd : 0 minuten
- menugang : hapje
Benodigdheden

- 4 grote witlof

- 1 kilo Kruimige aardappels

- 100 gr Roomboter

- Prosecco

 

Pulled pork marinade:

- 1 kilo Schouderkarbonade

- Olijfolie

- Zeezout

- 75ml Witte Wijnazijn

- 2 uien

- 5 teentjes knoflook

- 250 ml BBQ saus

- 2 eetlepels Paprika Poeder

- 1 eetlepel Chili Poeder

- 3 eetlepels Bruine Suiker

- 1 eetlepel mosterd

Bereiding
Gekarameliseerde witlof stampot met pulled pork

De pulled pork is even wat werk, dit neemt zeker 6 uur in beslag. Je maakt eerst de marinade door alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar te doen in een ovenschaal (goed mengen). Hierin leg je het vlees, dat je goed insmeert met de marinade. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet het in een voorverwarmde oven van 160 graden (140 graden met hetelucht). Laat de schaal 5 uur in de oven staan. Als je het vlees makkelijk los kunt trekken is het gaar.

 

Snijd de witlof in vier stukken in de lengte, en verwijder de harde onderkant en de buitenste bladeren.

 

Zet een grote koekenpan op met dikke bodem op hoog vuur en doe hier een flinke klont roomboter in. Wacht tot de belletjes weg zijn en leg de witlof in de pan. Bak de witlof eerst aan en zet dan het vuur zacht en laat de witlof lekker 15 minuten in de boter sudderen terwijl je er zout en peper overheen strooit.

 

Schenk dan 50ml prosecco in de pan en doe er een grote deksel op. Het gaat nu stomen, dit zorgt voor de garing van de witlof. Voeg na 10 minuten nog een keer 50ml toe en doe wederom de deksel erop.

 

Kook intussen de kruimige aardappels gaar (zonder schil). Giet ze af en stamp ze alvast los.

 

De witlof is ondertussen gaar en je kunt de deksel van de pan halen. Het mooiste is dat de witlof aan de onderkant lekker bruin en gekaramelliseerd zijn.

 

Haal 3 hele (dus 12 partjes) uit de pan en snijd ze horizontaal door midden. Voeg deze toe aan de grof voorgestampte aardappels, samen met nog een klontje boter en het kookvocht van de witlof. 1 witlof (4 partjes) leg je apart voor de garnering.

 

Stamp alles goed door elkaar, maar stamp de witlof niet helemaal gaar, er moeten nog wel knapperige stukjes witlof in zitten.

 

Schep alles op een bord en garneer met de Pulled pork erboven en een partje gekaramelliseerde witlof.

Informatie
- aantal : 4 personen
- bereidingstijd : 0 minuten
- wachttijd : 0 minuten
- menugang : hapje
Benodigdheden

- 4 grote witlof

- 1 kilo Kruimige aardappels

- 100 gr Roomboter

- Prosecco

 

Pulled pork marinade:

- 1 kilo Schouderkarbonade

- Olijfolie

- Zeezout

- 75ml Witte Wijnazijn

- 2 uien

- 5 teentjes knoflook

- 250 ml BBQ saus

- 2 eetlepels Paprika Poeder

- 1 eetlepel Chili Poeder

- 3 eetlepels Bruine Suiker

- 1 eetlepel mosterd

Deel