Terug
Venkelsinaasappelsalade met gemarineerde feta, groene olijven, walnoten en pitacroutons
Informatie
- aantal : 4 personen
- bereidingstijd : 20 minuten
- wachttijd : 240 minuten
- menugang : voor
Benodigdheden

200 g feta

1 citroen

2 handsinaasappels

paar takjes verse kruiden naar keuze (bv: tijm, basilicum, rozemarijn of peterselie)

1 chilipeper

150-200 ml olijfolie

3 pitabroodjes

50 g gepelde walnoten

1-2 venkelknollen

1 kleine rode of roze ui

1 bosje platte peterselie

zout en peper

12 groene olijven

 

Extra benodigdheden:

Zesteur (optioneel), glazen wekpot (inhoud 250 ml), mandoline (optioneel)

Bereiding
Venkelsinaasappelsalade met gemarineerde feta, groene olijven, walnoten en pitacroutons

Gemarineerde feta

Breek de feta in grove stukken. Boen de citroen en één sinaasappel goed schoon. Snij een stukje van de gekleurde schillen van beide vruchten en snij deze in fijne reepjes - of trek met een zesteur sliertjes van de schillen.

Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij de peper in ringetjes.

Doe de feta met de citrusschillen, kruidentakjes en chilipeper in een glazen (weck)pot. Schenk hierover de olijfolie en zet de afgesloten pot minimaal 4 uur in de koelkast.

 

Pitacroutons

Verwarm de oven voor op 175°C.

Halveer de pitabroodjes overlangs en scheur ze in stukjes. Besprenkel ze met wat olijfolie (bijvoorbeeld die van de fetamarinade) en bestrooi met wat zout. Bak de croutons 10 minuten in de hete oven. Zet de oven uit en laat de croutons in de oven verder drogen.

 

Salade

Rooster de noten in een droge koekenpan. Hak ze daarna grof. Schaaf met een mandoline of snij met een mes de venkel in superfijne plakjes. Snij met een mes de schil van de sinaasappels eraf en snij het vruchtvlees in plakken.

Pel en snij de ui in ringen. Pluk ook de peterselie.

Meng de venkel, sinaasappel, uienringen, driekwart van de peterselie en de olijven in een kom.

Breng op smaak met citroensap, zout, peper en wat van de olijfolie van de fetamarinade. Schep de salade op een mooie schaal of borden en verdeel de feta, peterselietakjes, walnoten en croutons erover.

 

TIPS

Voeg evt. wat plakjes radijs toe voor extra smaak en een mooie kleur.

Nog olie over? Bewaar deze voor over de salade of om bij het brood te serveren.

Informatie
- aantal : 4 personen
- bereidingstijd : 20 minuten
- wachttijd : 240 minuten
- menugang : voor
Benodigdheden

200 g feta

1 citroen

2 handsinaasappels

paar takjes verse kruiden naar keuze (bv: tijm, basilicum, rozemarijn of peterselie)

1 chilipeper

150-200 ml olijfolie

3 pitabroodjes

50 g gepelde walnoten

1-2 venkelknollen

1 kleine rode of roze ui

1 bosje platte peterselie

zout en peper

12 groene olijven

 

Extra benodigdheden:

Zesteur (optioneel), glazen wekpot (inhoud 250 ml), mandoline (optioneel)

Deel